ສະໝຸນໄພຊ່ວຍຫຼຸດ ຄວາມດັນເລືອດ
ບັນດາທ່ານເຄີຍນຳໃຊ້ສະໝຸນໄພພື້ນບ້ານເຂົ້າໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານ ຫຼື ຮັບປະທານ ເຊິ່ງກໍ່ສາມາດຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມດັນເລືອດໄດ້ເຊັ່ນກັນເປັນຕົ້ນແມ່ນ:
ກະທຽມ: ເອົາກະທຽມສົດມາຊອຍໃຫ້ໄດ້ປະມານເຄິ່ງບ່ວງຊາກິນພ້ອມອາຫານມື້ລະ 2–3 ຄັ້ງ ຫຼື ຈະໃຊ້ວິທີຫຍໍ້າແບບສົດໆກໍໄດ້ແຕ່ຢ່າກິນຕອນທ້ອງວ່າງເພາະລິດຮ້ອນຂອງກະທຽມຈະເຮັດໃຫ້ແສບກະເພາະ.
ຜັກຕັ່ງສາຍ: ເລືອກເອົາຜັກຕັ້ງສາຍ ຕົ້ນສົດມາຕໍາແລ້ວຄັ້ນເອົາແຕ່ນໍ້າເພື່ອດື່ມ ຫຼື ໃຊ້ຕົ້ນສົດ 1– 2 ກຳມືຕົ້ມດື່ມຄັ້ງລະ 1–2 ບ່ວງແກງກ່ອນອາຫານ ຫຼື ຈະກິນເປັນຜັກສົດປະສົມໃນອາຫານກໍໄດ້.
ກາຝາກໝາກມ່ວງ: ເອົາກາຝາກຂອງຕົ້ນໝາກມ່ວງ ມາຕາກແຫ້ງຕົ້ມດື່ມຕາງນໍ້າຊາ ຫຼື ຕາກ ແຫ້ງຂົ້ວແລ້ວຊົງດື່ມ.
ກະຈຽບແດງ: ເອົາກີບລ້ຽງແຫ້ງ ຫຼື ໝາກທີ່ຕາກແຫ້ງນຳມາຕົ້ມ ຫຼື ຊົງນໍ້າຮ້ອນດື່ມຕາງນໍ້າເພາະກະຈຽບຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມດັນເລືອດ, ຫຼຸດໄຂມັນ, ແກ້ໜິ້ວ ແລະ ຫຼຸດໄຂ້.
ຜັກໜອກ: ໃນຕໍາລາພື້ນບ້ານແມ່ນໃຊ້ໄດ້ທັງເປັນຢາບຳລຸງຫົວໃຈ, ແກ້ອ່ອນເພຍ, ຂັບນໍ້າຍ່ຽວ, ແກ້ຮ້ອນໃນ ແລະ ໃຊ້ຫຼຸດຄວາມດັນເລືອດສູງ ໂດຍ ໃຊ້ຕົ້ນສົດ 1 ຫຼື 2 ກໍາມືຕົ້ມກັບນໍ້າແລ້ວນໍາມາດື່ມ ນອກຈາກນີ້ ຍັງມີສະໝຸນໄພອື່ນໆທີ່ໃຊ້ປຸງອາຫານ ເປັນປະຈຳ ແລະ ມີສັບພະຄຸນຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມດັນໄດ້ເຊັ່ນກັນເປັນຕົ້ນແມ່ນ: ຂີງ, ໃບຂີ້ເຫຼັກ, ຜັກຊີ, ຜັກຫອມປ້ອມ, ໝາກຂາມ, ຜັກອີ່ຕູ່ ເປັນຕົ້ນ.