ຄໍາແນະນຳໃນການກີນຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ ຕາມໝວດເລືອດແຕ່ລະກຸບ.
ເຮົາຄວນເລືອກກີນຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ໃຫ້ຫຼາກຫຼາຍສີສັນ ຫຼື ກີນໃຫ້ຄົບ 5 ສີ ເນື່ອງຈາກຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ແຕ່ລະສີຈະມີຄຸນຄ່າທາງອາຫານທີ່ແຕກຕ່າງກັນອອກໄປ, ຄວນເລືອກກີນຕາມຄວາມຫວານເຊັ່ນ:
- ລົດຫວານຈັດ
(ລີ່ນຈີ່, ໝາກມ່ວງສຸກ, ຖົ່ວລຽນ, ລໍາໄຍ)
- ລົດຫວານປານກາງ
(ໝາກນັດ, ໝາກເງາະ, ໝາກກ້ຽງ)
- ລົດຫວານນ້ອຍ
(ໝາກມ່ວງດີບ, ສົ້ມໂອ, ແອັບເປີ່ນ)
ໂດຍໃຫ້ກິນສະຫຼັບກັນໄປ
ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຮ່າງກາຍໄດ້ຮັບນໍ້າຕານນ້ອຍເກີນ ຫຼື ຫຼາຍເກີນໄປ.
ເປືອກໝາກໄມ້ບາງຊະນິດກໍ່ມີປະໂຫຍດຢ່າງຫຼວງຫຼາຍຫາກປອກຖີ້ມໄປກໍ່ຈະເສຍດາຍເຊັ່ນ ເປືອກໝາກແອັບເປີ່ນແດງເຊິ່ງມີສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະທຽບເທົ່າກັບວິຕາມິນຊີ
820 ມີລີກຣາມ ແລະ ເປືອກມັນຟຣັ່ງທີ່ອຸດົມໄປດ້ວຍໄຍອາຫານ ແລະ
ແຮ່ທາດບາງຊະນິດຫຼາຍກວ່າເນື້ອມັນຟຣັ່ງເສຍອີກ. ແຕ່ກ່ອນຈະນໍາຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ມາກີນກໍ່ຄວນລ້າງໃຫ້ສະອາດເສຍກ່ອນ ເພື່ອຄວາມປອດໄພຈາກສານເຄມີຕ່າງໆ ຫຼື ເລືອກກີນຜັກ
ແລະ ໝາກໄມ້ຕາມກຸບເລືອດເພື່ອໃຫ້ເໝາະສົມກັບຮ່າງກາຍຕົວເອງດັ່ງນີ້:
ກຸບ A ຄົນໃນກຸບນີ້ຈະມີປະລິມານກົດໃນກະເພາະຕໍ່າ
ລະບົບຍ່ອຍອາຫານເຮັດວຽກບໍ່ດີເທົ່າທີ່ຄວນ ຈື່ງບໍ່ເໝາະກັບອາຫານຈຳພວກຊີ້ນ ຫຼື ນົມ
ແຕ່ຈະເໝາະກັບອາຫານຈໍາພວກຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້, ດັ່ງນັ້ນຄວນເລືອກກີນອາຫານປະເພດຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ທີ່ຊ່ວຍເພີ່ມກົດໃນກະເພາະອາຫານເຊັ່ນ: ໝາກນັດ...
ກຸບ B ຄົນກຸບນີ້ເປັນຄົນອ້ວນງ່າຍ
ເພາະຮ່າງການມີລະບົບຍ່ອຍອາຫານໄດ້ດີ, ແຕ່ເຜົາຜານບໍ່ໄດ້ດີ
ເຊິ່ງມັກມີບັນຫາເລື່ອງພູມຄຸ້ມກັນບໍ່ຄ່ອຍດີເປັນພູມແບ້ ຫຼື ເປັນຫວັດງ່າຍ,
ມັກປວດຕາມຂໍ້ຕີນ ແລະ ຂໍ້ມື ຈື່ງແນະນໍາໃຫ້ກີນຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ທີ່ຊ່ວຍຮັກສາສົມດູນຂອງຮ່າງກາຍເຊັ່ນ: ກ້ວຍ, ໝາກຫຸ່ງ, ອະງຸ່ນ...
ກຸບ O ຄົນກຸບນີ້ໃນກະເພາະອາຫານຈະມີປະລິມານກົດທີ່ຫຼາຍ
ຈຶ່ງເໝາະກັບການຍ່ອຍເນື້ອສັດ ແຕ່ລະບົບເຜົາຜານບໍ່ຄ່ອຍຈະດີ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ຕຸ້ຍງ່າຍ
ຈື່ງແນະນຳໃຫ້ກີນອາຫານທີ່ມີກົດໜ້ອຍເພື່ອໄປຊ່ວຍສ້າງສົມດູນໃນກະເພາະໄດ້
ໂດຍຈະບໍ່ເຮັດໃຫ້ກະເພາະເກີດການລະຄາຍເຄືອງເຊັ່ນ: ໝາກໄມ້ຕະກູນເບລີ່ຕ່າງໆ.
ກຸບ AB ຄົນກຸບນີ້ມັກມີບັນຫາເລື່ອງພູມຄຸ້ມກັນ
ແລະ ມີກົດໃນກະເພາະຕໍ່າ, ຄວນກີນຜັກ,
ໝາກໄມ້ ແລະ ຊີ້ນໃຫ້ມີຄວາມສົມດູນກັນເພື່ອຊ່ວຍຮັກສາສົມດູນໃນກະເພາະອາຫານເຊັ່ນ:
ໝາກນັດ, ສົ້ມໂອ, ອະງຸ່ນ ແລະ ໝາກໄມ້ຕະກູນເບີລີ່ເປັນຕົ້ນ.
ຊັດສ່ວນຂອງການກີນຜັກ ແລະ
ໝາກໄມ້ຕໍ່ວັນຄື: ໃຫ້ກີນຜັກ 3 ສ່ວນ ແລະ ໝາກໄມ້ອີກ 2 ສ່ວນ.
ປະກາດ ຮ່ວມສ້າງຄວາມສຸກສູ່ສັງຄົມລາວ