ກ່ອນຈະໄປຮູ້ຈັກຊັບພະຄຸນ ຫຼື ຄຸນປະໂຫຍດຂອງ ຫມາກຂີ້ຫູດ. ມາເບິ່ງນຳກັນກ່ອນວ່າ ມັນເປັນແບບໃດ.
ໝາກຂີ້ຫູດ ແມ່ນພືດໃນສະກຸນໝາກກ້ຽງ (Citrus) ມີຖິ່ນກຳເໜີດໃນປະເທດລາວ ໄທ ອິນໂດເນເຊຍ ແລະ ມາເລເຊຍ.
ໝາກຂີ້ຫູດຈະມີ ດອກ ສິຂາວ ຄ້່່າຍດອກຫມາກນາວ ມິກິ່ນຫອມອ່ອນ
ຫມາກ ມິຂະຫນາດເທົ້າກັບຫມາກນາວ ແຕ່ເປຶອກນອກເປັນກະຕູດກະຕີດ ຫລຸບໂນນ, ຫົວຈຸກ ( ຄຶຫມາກຫົດ ) , ຫມາກອ່ອນເປັນສີຂຽວແກ່ ຖ້່າຫມາກສຸກຄາຕົ້້ນເຫລືອງສົດ
ຄຸນຄ່າທາງຢາ: ເພິ້່່ນນຳໃຊ້ືທັງໃບ ທັງຫມາກ.
ໃບ : ໃຊ້ຫມາກສົດປະກອບການປຸງແຕ່ງອາຫານເຊັ່ນ ຝານເອົາເປືອກຕົ້ມແກງສົ້ມ ໃສ່ເອາະຕ່າງໆ.
ນຳຫມາກຫູດມາດອງເປັນຢາຝອກເລືອດແມ່ຍິງ, ຂັບລະດູຂັບລົດ ແລະ ແກ້ຈຸກສຽດແຫນ້ນທ້ອງ, ຫມາກຂິ້ັຫູດຍັງເປັນຢາບຳລຸງເສັ້ນຜົມ ຮາກຜົມ ກຳຈັດຂິ້ລັງແຄ ແລະ ຕຸ່ມເປຶ້ອຍ ເປັນຢູ່ຫນັງຫົວ, ນໍ້າມັນຫມາກຂິີ້ຫູດຍັງບຳລຸງຜົມໃຫ້ເປັນເງົ່າເຫລື້ອ ບູຮານເຄີຍສອນໃຊ້ຫມາກຂີ້ຫູດ ເຜົ່າໄຟພໍສຸກ ນຳມາຄັ້ນປົນກັບນໍ້າຫມວກ (ນໍ້າເຂົ້າຫມ່າ ) ແລະ ເຜົາຫມາກສົ້ມປອຍໃສ່ນຳ ແລ້ວ ນຳໄປສະລ້າງຫົວ (ສຳຫຼັບຜູ້ຍິງຜົມຍາວ ).
ສິ່ງດີໆ ແບບນີ້ ບັນພະບູລຸດພາເຮັດພາທຳ. ທັງປະຢັດ, ມີປະໂຫຍດ ແລະ ປອດໄພຈາກສານເຄມີ.
ຢາກຮູ້ວ່າມີຫຍັງແດ່ ທີ່ເປັນສະໝູນໄພດີໆ ຖ້າຕິດຕາມບົດຄວາມຕໍ່ໄປ ຫຼື ໄປຊອກຊື່ປືມ ສະໝູນໄພໃກ້ຕົວ ຂອງ ອາຈານ ກົງເດືອນ ມາອ່ານເດີ.